sky@ninet.rs
+381 18 515 999
skycenter logo

Borovec je jedan od najpoznatijih i najstarijih skijaških centara u Bugarskoj. Smešten je u gustoj borovoj šumi, na nadmorskoj visini od 1350m, na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu-Mousala (2925m). Od Beograda je udaljen 473 km, a od glavnog grada Bugarske – Sofije 73 km.

Pogledajte našu ponudu:

Borovec poseduje mrežu od ukupno 58 km ski staza, od kojih je najduža duga 6 km. Pet staza su kategorisane kao plave i zelene – za početnike, 14 staza su crvene – srednje težine i 2 staze su crne – za napredno skijanje. Na raspolaganju su tri ski staze pokrivene topovima za veštačko osnežavanje. Dve staze su opremljene za noćno skijanje sa instaliranim audio ozvučenjem. Ski staze su prilagođene svima, kako početnicima tako i onim najiskusnijim skijašima.

borovec2

bansko skijaliste sky center

Ski regioni Boroveca:

Sitnjakovo – (Sitnjakovska Skala i Martinovi Baraki). Početna stanica žičara za osam ski staza u ovom regionu nalazi se sa južne strane hotela “Rila”.
Jastrebec – Najlakši i najpogodniji put do polazišta četiri staze u ovom regionu jeste gondolom – njena polazna stanica se nalazi nekoliko desetina metara jugozapadno od hotela “Samokov”.
Markužik – takođe, gondola je najlakši način da dođete do četiri najviše ski staze u ovom regionu.

 

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Visina skijališta od 1350 – 2550 m/nv
Visinska razlika 1320m
Ski staza – 19, ukupne dužine 58 km
– 3 Zelene staze, ski put
– 2 Plave staze, lake
– 14 Crvenih staza, srednje težine
– 1 Crna staza, teška
Najduža staza – 6 km
Nordijske staze za skijaško trčanje – 35 km
Žučare:
– 1 Gondola sa 6 mesta
– 4 Žičare sedežnice
– 13 Ski liftova
borovec1

Skijanje u Francuskoj preporučuje se svakom ljubitelju pravog skijanja. Osim velikog broja kvalitetnih skijaških staza i ski liftova, postoji obilje mogućnosti za zabavu i rekreaciju. Upoznajte šarm gradića u francuskim Alpama koji Vam nude dobru zabavu nakon skijanja, kao i kulturne znamenitosti, a smeštaj potražite u udobno opremljenim apartmanima.

Skijaški raj u Savojskim Alpima! Ostvarite sve vaše skijaške snove…

Pogledajte našu ponudu:

Val Thorens predstavlja najprestižnije francusko skijalište, najviši skijaški centar u Evropi (smešten na 2.300 m.n.v.), i deo je najveće skijaške oblasti na svetu TRI DOLINE (Les Trois Vallees) sa  600 km uređenih staza.
Tri doline su dom 8 svetski poznatih ski centara: pored Val Thorens-a, tu su još i Les Menuires, Meribel, Saint Martin de Belleville, Courchevel, Orell, Brides-les-Bains i La Tania. Svaki od ski centara, unutar kompleksa, je priča za sebe…
Ako vam to nije dovoljno, više ne možete dobiti

“Malo” parče raja u Francuskim Alpima

francuska1 
francuska3

Paradiski, sa svojih 425 km staza, predstavlja jednu od tri najveće ski oblasti u Francuskoj i povezuje 3 skijaška područja: La Plagne, Peisey-Vallandry i Les Arcs. Po broju staza i skijaškom prostranstvu može stati rame uz rame sa legendarnim ski oblastima – Tri doline  i Tignes-Val d Isere.
La Plagne, sa svojih 225 km staza i druga skijaška oblast, Les Arcs povezani su Vanoise Express žičarom, jedinstvenom double-decker žičarom na svetu u čiju izgradnju je uloženo 15 miliona evra u sezoni 2003.-04. Sa kapacitetom od 200 ljudi, premošćuje 1800 metara nadmorske visine u 4 minuta vožnje, brzinom od 12.5 m/s, te predstavlja jednu od najvećih gondola na svetu. Fantastični pogled iz žičare Ponthurin dolinu  ostaviće svakog bez daha.

francuska1

 

KOPAONIK

Sunčana planina, kako je sa pravom zovu, zahvaljujući velikom broju sunčanih dana, čak 200 godišnje. Kopaonik je najveći planinski masiv i najpoznatiji turistički i skijaški centar u Srbiji koji je zbog svojih prirodnih lepota, 1981. god. proglašen za nacionalni park. Najviši vrh je Pančićev vrh (2017 m), a skijaški tereni se nalaze na visini od 1650 m do 2017. Sneg počinje krajem novembra i traje do maja, prosečno 159 dana godišnje. Staze ukupne dužine 44 km, opremljene su sa 22 žičare. Udaljenost od Beograda je 285 km.

Naša ponuda:

Kopaonik poseduje neverovatan prirodni potencijal od oko 200 sunčanih i oko 160 dana pod snežnim pokrivačem tokom godine.

Vrhunski uređeni tereni skijaškog centra Kopaonik sa 55 km staza za alpsko i 18 km staza za nordijsko skijanje, pružaju neizmerno uživanje svim kategorijama skijaša, od početnika do profesionalnih skijaša, snowboarderima, zaljubljenicima u noćno skijanje i skijaško trčanje.

Zahvaljujući novom sistemu za veštačko osnežavanje koji pokriva više od 70 % kapaciteta ski centra, sezona skijanja traje duže i ne zavisi od vremenskih uslova. Među stazama koje su obezbeđene veštačkim snegom su Karaman Greben, Marine vode, Kneževske staze, Krčmar, vezne staze od Kneževskih bara do Duboke, Mali Karaman.

Kopaonik je omiljeni zimski centar među mlađom populacijom zbog dobre zabave i bogatog noćnog života. Porodice sa decom mogu uživati u raznovrsnim sadržajima snowparka uz zimske aktivnosti – sankanje, klizanje.

kopaonik ski lift

kopaonik konaci
Za najmlađe i početnike, koji prave svoje prve skijaške korake, postoji obezbeđen prostor “ski vrtića” sa pokretnom trakom koja olakšava da se ovlada osnovnim skijaškim veštinama. Kopaonik je poznat po odličnoj zabavi koja se do ranih jutarnjih časova nastavlja u nekom od velikog broja kafića, barova, diskoteka, klubova i restorana turističkog centra.

Objekti MK Mountain Resort-a, Grand Hotel & Spa, Family Hotel Angella **** i Apartments Konaci, nalaze se u samom turističkom centru (1.770 m.n.v.) i svojim gostima pružaju direktan izlazak na ski staze Karaman Greben i žičaru Pančić- express.

Kopaonik je najveći skijaški centar u Srbiji i nesumnjivo jedan od najlepših centara u ovom delu Evrope.

Skijalište Kopaonik n.v. 1.770 – 2.017m (Pančićev vrh)

  • Ukupna dužina staza za alpsko skijanje 55km, ukupna dužina staza za nordijsko skijanje 18 km;
  • 17 plavih staza, 9 crvenih staza, 7 crnih staza;
  • Broj ski liftova i žičara – 24, uključujući dečiji ski vrtić (13 ski liftova, od toga 10 ski liftova tipa sidro i tanjir i 3 vezna ski lifta; 11 žičara, od toga 1 šestosed, 7 četvoroseda, 3 dvoseda);
  • Ukupan kapacitet žičara – preko 33.000 skijaša/sat, maksimalna visinska razlika -512m;
  • Najduža staza – 3,5km Bela Reka, dužina osvetljene staze za noćno skijanje Malo jezero – 450m;
  • Tri staze po FIS standardu za slalom: veleslalom, super veleslalom i spust.

Od malog živopisnog mesta sa odličnim stazama i nekoliko nižerazrednih hotela, Bansko se je za samo deset godina dospelo na listu evropskih mondenskih skijališta. Sada poseduje više od 120 objekata različitih kategorija za smeštaj turista, 70 kilometara staza za skijanje. Savremena gondola i četvorosedi omogućavaju skijanje i vožnju snouborda i početnicima i profesionalcima.
Osim toga, posetiocima Banskog su na raspolaganju golf i teniski tereni, kockarnice, staze za planinarenje, jahanje konja, fitnes i spa centri, gastronomski specijaliteti u autenticnim mehanama… I sve to za samo tri sata vožnje automobilom od granice sa Srbijom.

Pogledajte našu ponudu:

Bansko je spoj starog grada i savremene arhitekture sa lepotom i komforom u podnožju pirinskog masiva na 160 km od Sofije. Spoj lepote nacionalnog parka „Pirin“ i raznolikosti živopisnih predela sa luksuznim, novim hotelima i savremenim sistemom staza i ski liftova, pretvaraju mali grad Bansko u najprestiŽniji skijaški centar u istocnoj Evropi.

Tražeci pravu alternativu za Alpe, ovde ćete naći staze za sve ukuse: od blago kosih za početnike do strmih, ponegde gotovo vertikalnih padina, za one koji dobro skijaju. Turisti se odlučuju za Bansko i zato što je ovde najduža skijaška sezona u Bugarskoj, od decembra do maja, obilne snežne padavine i postojan snežni pokrivač.

bansko skijaliste sky centar
bansko skijaliste sky center
Produžetku skijaške sezone doprinose i snežni topovi, koji uz pomoć nove tehnologije mogu da održavaju staze i na temperaturi do +5C. Početna stanica gondole nalazi se nedaleko od hotela „Stražite“, oko 2,5 km od centra grada. Od svakog hotela idu minibusi do gondole koja izvlači na skijalište. Za manje od 20 minuta popećete se njom do ski centra, koji se nalazi na približno 12 km od grada.
Oni koji Žele da se spuste do samog grada na skijama ili snowbordu, mogu da probaju jedinstvenu ski stazu, dugu 16 km, koja prolazi kroz šumu i odgovara svim skijašima.

Dvanaest savremenih ratraka pažljivo sređuju sve planinske padine, garantujući maksimalno zadovoljstvo pri skijanju i veliki izbor staza. Približno 80% njih koristi snežne topove. I veoma bitno, ovde nema dugih redova kod ski liftova.

U ski centru Bansko svi hoteli sa 4 zvezdice nude besplatno korišcenje bazena, fitnes-a, saune, ski garderobu, a mali, porodični hoteli ostavljaju tople uspomene na lokalnu srdačnost i gostoprimstvo.

Kako stići

Bansko se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, ispod planine Pirin. Od Sofije je udaljen 160 km, od Beograda 580km i 40km od manjeg lokalnog centra Blagoevgrada. Samo mesto je na 900 metara nadmorske visine, a put do njega nema serpentine i redovno se čisti od snega.

Skijalište

Dobro je u Banskom što je vreme provedeno na skijama veće nego vreme provedeno u vožnji žičarama. Takođe, dobro je što se staze ukrštaju, što su široke i dobro održavane. Čak i osrednji skijaši mogu uz malo truda da savladaju prilično tvrde staze. Zgodno je da vam je sunce za leđima kada se spuštate niz staze, a pri vožnji savremenom i tihom „Doppelmeyr“ žičarom možete lepo da pocrnite. Sve staze se dan i noc tabaju, sve su ravne, a gde se pojavi led na stazi, odmah startuju vodeni topovi i ratrak pegla stazu. Snowboard park je na padini na vrhu planine, ima par funboxova i rail, a ima i jumpova za big air. Off staza nema u izobilju. Sa vrha Todorke na jugoistočnoj strani se spušta prikladna padina sa koje se izlazi na Plato.

Obratite pažnju na raspored FIS takmičenja jer se tada ključne staze nedelju dana ranije zaim pristojna i ne mnogo skupa ponuda toplih napitaka i hrane. Na primer espreso 1 eur, čaj 1 eur, pivo 2 eura, porcija prženog belog mesa 8 eura itd.

Ski pass i opremu možete uzeti preko agencije po istoj ili sličnoj ceni kao na licu mesta, ali je bolje uzeti preko agencije jer vam u hotelu gde ste odseli uruče ski pass na ruke, a u protivnom čekate i po 1 sat na red (pogotovu vikendom zbog vece gužve). Generalno, bolje je iznajmiti opremu u manjim ski rent objektima jer je boljeg kvaliteta i očuvanija. Trošak je negde oko 10 eura dnevno. Insistirajte da vam podese vezove.

Usko grlo je gondola, tj samo 4 kapije za ski pass. Ako dodete do gondole oko 9 – 9:30 čekacete manje od 30 minuta. Kolone redova su demorališuce ali se ipak relativno brzo stiže na red. Kako Bansko nastavlja brzo da širi smeštajne kapacitete, trebalo bi da se razmišlja o još jednoj gondoli sa istim kapacitetom.

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Visna mesta Bansko 925 m/nv
Visina polazne stanice gondole – 1000 mm/nv
Najviši ski lift izlazi na – 2560 mm/nv
Visinska razlika skijališta 1560 m

Ukupna dužina staza – 70 km
– Plavih staza – 30 %
– Crvenih staza – 45 %
– Crnih staza – 25%
Zasnežavanjem pokriveno 100% staza

Broj dečijih ski liftova – 10
Broj ski liftova-vučnica – 5
Broj sedežnica – 9
Gondola – 1
Dužina svih žičara – 27 km

Nordijske staze „Bindericka poljana“ 4 i 2 km

bansko skijaliste staza skycenter